Δωρεάν μεταφορικά από 150€.
Real case: Πώς βελτιώσαμε τις κατεργασίες σπειρωμάτων

Προβληματίζεστε για την ποιότητα ή αποδοτικότητα των κατεργασιών σπειρωμάτων; Σίγουρα δεν είστε ο μόνος!

Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές περιπτώσεις μηχανουργείων όπου το αποτέλεσμα των κατεργασιών σπιερωμάτων δεν ήταν ικανοποιητικό, ούτε σε επίπεδο ποιότητας ούτε σε επίπεδο αποδοτικότητας για το ίδιο το μηχανουργείο.

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε ένα πραγματικό case, με πλήρη ανάλυση του προβλήματος που αντιμετωπίσαμε, της λύσης που προτείναμε και των αποτελεσμάτων δοκιμών που κάναμε.

Περιγραφή προβλήματος:

Το μηχανουργείο της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ένα μηχανουργείο με CNC ρεβόλβερ, το οποίο κατεργαζόταν σωλήνες St37 (ή παρόμοιους) με διάμετρο 27mm και μήκος σπειρώματος 25mm.

Το πλακίδιο που χρησιμοποιούσε προκαλούσε μια σειρά προβλημάτων στην κατεργασία των σπειρωμάτων. Εκτός του ότι ο αριθμός των σπειρωμάτων ήταν πολύ μικρός, τα εργαλεία του παρουσίαζαν αυξημένη φθορά, αφενός διότι δεν διέθεταν γρεζοσπάστη οπότε δεν γινόταν σωστή διαχείριση του γρεζιού, αφετέρου διότι είχαν μειωμένη αντοχή της επικάλυψης στο συγκεκριμένο υλικό.

Παράλληλα, οι χρόνοι κατεργασίας ήταν αυξημένοι λόγω των χαμηλών ταχυτήτων κοπής, ενώ όταν το εργαλείο πλησίαζε προς το τέλος του χρόνου ζωής του, η ποιότητα του σπειρώματος έπεφτε σημαντικά, με αποτέλεσμα να απαιτείται επιπλέον χρόνος για την επανακατεργασία.

Όλα τα παραπάνω συνεπάγονταν αυξημένο κόστος αγοράς εργαλείων, προβλήματα στην ποιότητα αλλά και μειωμένη παραγωγικότητα.

Προτεινόμενη λύση:

Κληθήκαμε λοιπόν να προτείνουμε μία εφαρμόσιμη λύση. Κατόπιν της μελέτης και αξιολόγησης των παραπάνω προβλημάτων, επιλέξαμε το πλακίδιο 16 ER B 1.75 ISO BMA της CPT. Οι βασικοί λόγοι επιλογής του εν λόγω εργαλείου ήταν οι εξής:

  1. είχε γρεζοσπάστη οπότε θα επέφερε πολύ καλύτερη διαχείριση του γρεζιού και
  2. είχε επικάλυψη PVD TiALN για ανοξείδωτες χάλυβες και εξωτικά υλικά σε μεσαίες έως μεγάλες ταχύτητες κοπής, το οποίο συνεπάγεται μικρότερες φθορές, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του εργαλείου και μεγαλύτερες ταχύτητες κοπής.

Δοκιμές:

Συμφωνήσαμε με τον πελάτη μας και προχωρήσαμε στις σχετικές δοκιμές.

Η πρώτη δοκιμή έγινε με στροφές 1000rpm και ταχύτητα κοπής 92m/min. Οι συνθήκες αυτές ήταν οι πραγματικές συνθήκες με τις οποίες δούλευε το υπάρχων πλακίδιο στο μηχανουργείο. Ένα πρώτο αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των σπειρωμάτων σε 1000 σπειρώματα με το προτεινόμενο πλακίδιο της GE SUPPLiES, σε σύγκριση με τα 750 σπειρώματα του υπάρχοντος πλακιδίου (αύξηση σπειρωμάτων 33%).

Η δεύτερη δοκιμή έγινε σε συνθήκες που προτάθηκαν από το τεχνικό προσωπικό της GE SUPPLiES, ειδικότερα με στροφές 1600rpm και ταχύτητα κοπής 120m/min. Ο αριθμός σπειρωμάτων με το προτεινόμενο πλακίδιο της GE SUPPLiES αυξήθηκε περαιτέρω σε 1500 ενώ το πλακίδιο ήταν ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και συνέχιζε να δουλεύει αποτελεσματικά.

Αποτελέσματα:

Συνολικά, τα αποτελέσματα από τη χρήση του νέου προτεινόμενου εργαλείου της GE SUPPLiES ήταν:

  • Αύξηση των κατεργαζόμενων σπειρωμάτων κατά 100%
  • Μείωση του χρόνου κατεργασίας κατά 33%
  • Αισθητά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εργαλείων και
  • Εξάλειψη των προβλημάτων με το γρέζι και την χαμηλή ποιότητα της κατεργασίας.

Αν αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα με τις κατεργασίες σπειρωμάτων ή αν πιστεύετε πως οι κατεργασίες σας επιδέχονται βελτιώσεων, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210.6640411 ή να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Γραφτείτε στη λίστα αποδεκτών του newsletter μας
και κερδίστε 15% στην επόμενη online αγορά σας!

Please enable the javascript to submit this form