Συγκρίνουμε το κονδύλι ICEMILL με ένα κονδύλι Universal

ice mill vs universal endmill

Στη GE SUPPLiES δοκιμάζουμε τα προϊόντα μας σε πραγματικές συνθήκες ώστε να είμαστε σίγουροι για τις προτάσεις μας προς όλους τους πελάτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκρίναμε σε πραγματικές συνθήκες το κονδύλι υψηλής απόδοσης ICE MILL (της κατασκευάστριας εταιρίας DUTCH TECH TOOLS) με ένα συμβατικό κονδύλι universal (της ίδιας εταιρίας).

Ως υλικό κοπής, χρησιμοποιήσαμε εργαλειοχάλυβα IMPAX (~35HRC).

Κονδύλι ICE MILL

Το κονδύλι ICE MILL είναι ένα 4-φτερο κονδύλι υψηλής απόδοσης, με μεταβλητή ελίκωση 35/38ο, alcrona επικάλυψη και corner chamfer 45ο.

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν το ICE MILL – σε σχέση με άλλα κονδύλια που κυκλοφορούν στην αγορά – είναι η μεταβλητή του ελίκωση και η ασύμμετρη τοποθέτηση των φτερών, ώστε να επιτυγχάνονται λιγότεροι κραδασμοί.

Αποτέλεσμα αυτών είναι – όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια – ότι το κονδύλι ICE MILL επιτυγχάνει σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα κοπής και παράλληλα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε σχέση με ένα συμβατικό universal εργαλείο.

Συμβατικό universal κονδύλι

Για τους σκοπούς της σύγκρισης, χρησιμοποιήσαμε ένα συμβατικό κονδύλι universal, 4-φτερο, με ελίκωση 30ο, square end και alcrona επικάλυψη. 

Η ελίκωση του συμβατικού κονδυλίου δεν είναι μεταβλητή και τα φτερά του είναι τοποθετημένα συμμετρικά.

Δοκιμές με κατεργασία ξεχονδρίσματος

Η πρώτη κατεργασία που δοκιμάσαμε είναι η κατεργασία ξεχονδρίσματος (roughing).

Με βάθος κοπής (ap) 1xd (10mm) και πλευρική κοπή (ae) 0.5xd (5mm), οι συνθήκες κατεργασίας για τα δύο εργαλεία – βάσει των υποδείξεων του κατασκευαστή για το χρησιμοποιούμενο υλικό – είναι οι ακόλουθες:

 

 Συνθήκες  Universal Ice Mill
 Ταχύτητα κοπής (vc)  46 m/min 120 m/min
Πρόωση ανά δόντι (fz) 0.036 mm 0.056 mm
Στροφές (n) 1464 3820
Πρόωση (vf) 211 mm/min 856 mm/min

 

Με το κονδύλι ICE MILL, πετύχαμε πρόωση αυξημένη κατά 306%!

Επίσης, χρησιμοποιήσαμε τα δύο κονδύλια σε συνεχόμενες κοπές ξεχονδρίσματος για να μετρήσουμε την πραγματική διάρκεια ζωής τους, υπό τις παραπάνω συνθήκες.

Η διάρκεια ζωής του Universal κονδυλίου ήταν 3,5 ώρες, ενώ η διάρκεια ζωής του ICE MILL ήταν 6 ώρες! Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά 71%!

Δοκιμές με κατεργασία φινιρίσματος

Για να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των συγκριτικών αποδόσεων, προχωρήσαμε στη σύγκριση των δύο εργαλείων στο πλαίσιο της κατεργασίας φινιρίσματος (finishing).

Χρησιμοποιήσαμε βάθος κοπής (ap) 1xd (10mm) και πλευρική κοπή (ae) 0.1xd. Βάσει των υποδείξεων του κατασκευαστή, οι προτεινόμενες συνθήκες κατεργασίας για τα δύο εργαλεία, είναι οι ακόλουθες:

 

 Συνθήκες Universal Ice Mill
Ταχύτητα κοπής (vc)  103 m/min 164 m/min 
Πρόωση ανά δόντι (fz) 0.0648 mm  0.1008 mm
 Στροφές (n)  3279 5220
 Πρόωση (vf)  850 mm/min 2105 mm/min


Με το κονδύλι ICE MILL, πετύχαμε πρόωση αυξημένη κατά 148%!

Υπό τις παραπάνω συνθήκες σε συνεχή κοπή φινιρίσματος, η διάρκεια ζωής του Universal κονδυλίου ήταν 8,5 ώρες, ενώ η διάρκεια ζωής του ICE MILL ήταν 13 ώρες! Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά 53%!

Δείτε στο video που ακολουθεί τα οφέλη που μπορείτε να έχετε από τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων ICEMILL της Dutch Tech Tools.

 

 

Σημειώνουμε ότι το κονδύλι υψηλής απόδοσης ICE MILL είναι κατά 14% ακριβότερο από το Universal κονδύλι. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες διευκρινίσεις σε σχέση με τις δικές σας συνθήκες κατεργασίας και την καταλληλότητα των εργαλείων που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Σταύρο Γκούμα στο 210.6640411 (Υπεύθυνος Πωλήσεων, Μηχανολόγος Μηχανικός).

 

6 Κριτήρια Επιλογής Τρισδιάστατου Σαρωτή

Η τρισδιάστατη σάρωση (3D scanning) χωρίς επαφή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στους κλάδους της βιομηχανίας και ιδιαίτερα σε έργα που σχετίζονται με την Έρευνα & Ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Στην αγορά έχουν επικρατήσει δύο κατηγορίες τρισδιάστατων σαρωτών (3D scanners): οι σαρωτές λέιζερ και οι σαρωτές δομημένου φωτός.

Σε κάθε κατηγορία, υπάρχει πληθώρα brands και μοντέλων που καλύπτουν πρακτικά κάθε είδους ανάγκη τρισδιάστατης σάρωσης.

Οι δυνατότητες, οι εφαρμογές και τα κόστη αγοράς των τρισδιάστατων σαρωτών ποικίλουν σημαντικά.

Με ποια κριτήρια λοιπόν θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο 3D σαρωτή για τις δικές σας ανάγκες;

Εκτός από το κόστος αγοράς και το budget που διαθέτετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την εφαρμογή (ή τις εφαρμογές) για την οποία προορίζετε το σαρωτή σας και τις πραγματικές ανάγκες της εφαρμογής σας σχετικά με την απαιτούμενη ακρίβεια, την ταχύτητα, την ασφάλεια και τις συνθήκες σάρωσης, όπως τις συνθήκες φωτισμού και αν το αντικείμενο προς σάρωση βρίσκεται εν κινήσει ή όχι.

Στη συνέχεια, εξετάζουμε ένα προς ένα όλα τα προαναφερόμενα κριτήρια και επιδιώκουμε τη σύγκριση των δύο κατηγοριών τρισδιάστατων σαρωτών (λέιζερ και δομημένου φωτός) για κάθε ένα από τα κριτήρια αυτά.   

1. Ακρίβεια 

Η τεχνολογία των σαρωτών δομημένου φωτός επιτυγχάνει αισθητά υψηλότερη ακρίβεια σε σχέση με την τεχνολογία λέιζερ.

Οι σαρωτές λέιζερ σκανάρουν το αντικείμενο μόνο μία φορά καθώς η δέσμη περνάει πάνω από το φωτισμένο αντικείμενο. Ειδικότερα, βασίζονται σε ένα σημείο που εκτείνεται σε μία γραμμή, η οποία στη συνέχεια σαρώνει ένα ολόκληρο πεδίο. Με άλλα λόγια, η σάρωση εκτελείται εκτείνοντας μια μονοδιάστατη γραμμή σε μια δισδιάστατη περιοχή.

Για το λόγο αυτό, τα επίπεδα ακρίβειας των σαρωτών λέιζερ δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά.

Αντιθέτως, οι σαρωτές δομημένου φωτός σαρώνουν το αντικείμενο πολλές φορές, με πρότυπα μοτίβα που μεταβάλλονται σε πλάτος και φάση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, εκτιμούν με ένα υπερβολικό τρόπο τη φόρμα του αντικειμένου σε κάθε σάρωση και λόγω της επαναληψιμότητας των αναγνώσεων, επιτυγχάνουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Συνεπώς, εάν οι σαρώσεις σας προορίζονται για επαγγελματική χρήση και οι απαιτήσεις των εφαρμογών σας σε ακρίβεια είναι μεγάλες, ένας σαρωτής δομημένου φωτός είναι πιο σίγουρη επιλογή. 

2. Κίνηση ή μη αντικειμένου

Η τριγωνοποίηση λέιζερ είναι η βέλτιστη λύση όταν το αντικείμενο προς σάρωση είναι σε κίνηση. 

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το κατά πόσο το αντικείμενο προς σάρωση βρίσκεται σε κίνηση.

Αν το αντικείμενο προς σάρωση είναι εν κινήσει, τότε ο σαρωτής λέιζερ είναι ο κατάλληλος τύπος σαρωτή για την περίπτωσή σας.

Καθώς το αντικείμενο κινείται πέρα από το οπτικό πεδίο του αισθητήρα του σαρωτή, οι σαρωτές λέιζερ έχουν τη δυνατότητα συλλογής μιας σειράς τμηματικών σαρώσεων από τη δέσμη λέιζερ. Στη συνέχεια, τρισδιάστατοι έξυπνοι αισθητήρες με ενσωματωμένο λογισμικό, εκτελούν αυτοματοποιημένα τη συναρμολόγηση των σαρώσεων αυτών σε έναν πλήρη τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο της επιφάνειας του αντικειμένου.

Το δομημένο φως είναι η σωστή επιλογή όταν το αντικείμενο είναι ακίνητο στο σημείο της επιθεώρησης.

Αν όμως, το αντικείμενο προς σάρωση είναι ακίνητο, οι σαρωτές δομημένου φωτός υπερέχουν διότι λαμβάνουν μια ακολουθία εικόνων μέσω διαφορετικών πρότυπων μοτίβων που προβάλλονται πάνω στην επιφάνεια του αντικειμένου. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν ένα πλήρες τρισδιάστατο νέφος σημείων της γεωμετρίας του σταθερού αντικειμένου (ενώ αν το αντικείμενο κινείται κατά τη διαδικασία λήψης δεδομένων, ενδέχεται να προκύψουν σφάλματα στα αποτελέσματα).

Επομένως, αν σκοπεύετε να αποτυπώσετε ένα αντικείμενο εν κινήσει (για παράδειγμα ένα εξάρτημα ή μηχανή εν ώρα λειτουργίας), η επιλογή σας δεν μπορεί παρά να είναι ένας σαρωτής λέιζερ.

3. Ταχύτητα 

Ο χρόνος είναι χρήμα ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Συνεπώς, η ταχύτητα της σάρωσης είναι ένα κριτήριο που δεν μπορεί να αγνοηθεί στην επιλογή ενός τρισδιάστατου σαρωτή.

Κατά βάση, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι οι σαρωτές λέιζερ έχουν ένα εγγενές προτέρημα λόγω του ότι κάνουν μόνο ένα πέρασμα σε αντίθεση με τους σαρωτές δομημένου φωτός, οι οποίοι κάνουν πολλαπλά περάσματα.

Ωστόσο, η ταχύτητα των σαρωτών δομημένου φωτός έχει βελτιωθεί πολύ. Με τη βοήθεια ενσωματωμένων καμερών και πολύ ταχύτερων επεξεργαστών, μπορούν πλέον να ολοκληρώσουν μια σάρωση με πάνω από 1.000.000 σημεία σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο!

Συνεπώς, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο ένας τύπος σαρωτή υπερτερεί του άλλου. Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό να ελέγξετε την ταχύτητα στις τεχνικές προδιαγραφές του μοντέλου σαρωτή που σκέφτεστε να αγοράσετε. 

4. Συνθήκες φωτισμού

Ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν την επιλογή του σαρωτή, είναι οι συνθήκες φωτισμού κατά τις οποίες θα πραγματοποιήσετε τη σάρωση.

Ο φωτισμός στο περιβάλλον εργασίας μπορεί να διαφέρει σημαντικά και δεν υπόκειται εύκολα σε έλεγχο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει δραματικά την απόδοση των αισθητήρων του τρισδιάστατου σαρωτή, με αποτέλεσμα να παρέχει λανθασμένα δεδομένα ή ενδεχομένως και καθόλου δεδομένα.

Εάν σκοπεύετε να σαρώσετε σε κλειστό χώρο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη σάρωση εξίσου ικανοποιητικά, τόσο με σαρωτή λέιζερ όσο και με σαρωτή δομημένου φωτός.

Όμως στις σαρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα διαφοροποιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, σε εξωτερικούς χώρους οι σαρωτές λέιζερ υπερέχουν διότι έχουν το πλεονέκτημα να προβάλλουν ένα πολύ συγκεκριμένο και στενό μήκος κύματος και συνεπώς, εξαλείφουν αποτελεσματικά το φως του περιβάλλοντος. Βέβαια, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αν οι συνθήκες φωτισμού είναι δύσκολες (ή έντονες), τα αποτελέσματα της σάρωσης λέιζερ ενδεχομένως να είναι σχετικά θορυβώδη και ανακριβή.

Από την άλλη πλευρά, οι σαρωτές δομημένου φωτός περιορίζονται από την ένταση φωτισμού του λαμπτήρα και το επίπεδο αντίθεσης του προβολέα.

Έτσι, ακόμα και σε περιβάλλοντα γραφείου ή βιομηχανικά περιβάλλοντα (αν και η χρήση τους γενικά δεν αποτελεί πρόβλημα), θα πρέπει να δοθεί κάποια προσοχή στη σωστή ρύθμιση του προβολέα και των αισθητήρων, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα βέλτιστα.  

5. Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει.

Στην περίπτωση των σαρωτών δομημένου φωτός, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Οι σαρωτές δομημένου φωτός χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό φωτσιμό με LED με λευκό ή μπλε φως. Κατά συνέπεια, δεν παρουσιάζουν προβλήματα ασφάλειας.

Όμως, οι σαρωτές λέιζερ, λόγω της ικανότητάς τους (όπως μόλις αναφέρθηκε) να εστιάζουν την ένταση του φωτός και την ενέργεια σε πολύ μικρό χώρο, παρουσιάζουν ένα εγγενές ζήτημα ασφάλειας κυρίως για τα μάτια, ανάλογα με την κλάση στην οποία κατηγοριοποιούνται.

Υψηλότερη ισχύς λέιζερ βελτιώνει την απόδοση του σαρωτή στον περιβαλλοντικό φωτισμό (με μικρότερο χρόνο έκθεσης και σαρώσεις υψηλότερης ταχύτητας), ωστόσο, η υψηλότερη ισχύς λέιζερ αυξάνει και την ανησυχία για την ασφάλεια.

Μάλιστα, μερικά από τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται σε 3D σαρωτές σήμερα έχουν κριθεί ακατάλληλα για τα μάτια.

Έτσι, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το 3d scanner για εφαρμογές ανθρώπινης σάρωσης, να έχετε υπόψη σας πως υπάρχουν συστήματα λέιζερ που προορίζονται συγκεκριμένα για αυτό το σκοπό (όπως σάρωση σώματος και προσώπου) και αξιολογούνται για την ασφάλεια τους.

6. Κόστος εξοπλισμού

Το κόστος ενός τρισδιάστατου σαρωτή ποικίλει σημαντικά και εξαρτάται από διάφορα κριτήρια, όπως για παράδειγμα, η ακρίβεια, η ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών, η αισθητική και άλλα.

Ανεξάρτητα από τον τεχνολογία του (λέιζερ ή δομημένου φωτός), όσο αυξάνονται τα επίπεδα ποιότητας, ακρίβειας και αξιοπιστίας του τρισδιάστατου σαρωτή, τόσο αυξάνεται και το κόστος αγοράς.

Ωστόσο, σήμερα η τεχνολογία της τρισδιάστατης σάρωσης έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να υπάρχουν στην αγορά σαρωτές σε πολύ προσιτές τιμές ακόμα και για επαγγελματικές εφαρμογές.

Σε κάθε περίπτωση, η καλή γνώση των πραγματικών αναγκών σας σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες επιλογές της αγοράς, θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή στο καλύτερο δυνατό κόστος. 

Συμπέρασμα

Οι σαρωτές λέιζερ είναι η ορθή επιλογή όταν το αντικείμενο προς σάρωση είναι εν κινήσει ή όταν η σάρωση γίνεται σε συνθήκες εξωτερικού φωτισμού.

Αντιθέτως, οι σαρωτές δομημένου φωτός υπερτερούν σε ακρίβεια και ασφάλεια, ενώ τα τελευταία μοντέλα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και σε ταχύτητα.

Δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι η μία τεχνολογία υπερτερεί της άλλης. Και οι δύο τεχνολογίες παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και εξελίσσονται συνεχώς ώστε να εξαλείψουν ή να μειώσουν τις αδυναμίες τους.

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου τρισδιάστατου σαρωτή εξαρτάται από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εφαρμογής για την οποία προορίζεται.

Στη GE SUPPLiES μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον κατάλληλο τρισδιάστατο σαρωτή ανάλογα με τις απαιτήσεις των εφαρμογών σας και τη χρήση των δεδομένων που προκύπτουν από τη σάρωσή σας.

Εναλλακτικά, στην περίπτωση που η εφαρμογή σας δεν δικαιολογεί την επένδυση για την αγορά ενός τρισδιάστατου σαρωτή, εκτελούμε για λογαριασμό σας τη σάρωση του αντικειμένου σας και σας παρέχουμε τα τελικά αρχεία και reports, χωρίς να χρειασθεί να προβείτε στην αγορά του εξοπλισμού. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας στο 210.6640411 ή να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας εδώ και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

 

 

Πως η συντήρηση του υγρού επηρεάζεται απο τον τύπο του

Η κατανόηση των αναγκών συντήρησης σε σχέση με τον τύπο ενός υγρού κοπής, διευκολύνει την εκάστοτε επιχείρηση στην επιλογή και ορθή εφαρμογή ενός προγράμματος συντήρησης ανάλογα με τα υγρά που χρησιμοποιεί.

Οι ανάγκες συντήρησης των υγρών κοπής δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο τους, την ποιότητα και ποσότητα των πρόσθετων συστατικών αλλά και το εργασιακό περιβάλλον τους (δηλαδή το βαθμό πιθανής μόλυνσης από εξωτερικούς παράγοντες).

Τα συμπυκνώματα των υγρών κοπής περιέχουν διάφορα πρόσθετα συστατικά, όπως ενδεικτικά γαλακτωματοποιητές, αντι-μικροβιακά βιοκτόνα, αντι-οξειδωτικά, αντι-αφριστικά, EP-Additives (Extreme pressure additives), σταθεροποιητές κλπ. ή και κάποια ποσότητα νερού. Η ποιότητα και ποσότητα των πρόσθετων συστατικών ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του υγρού κοπής και τον παρασκευαστή τους.

2017 06 Photo Facebook 003Περιεκτικότητα νερού

Ο σημαντικότερος παράγοντας καθορισμού του απαιτούμενο βαθμού συντήρησης είναι αν το υγρό κοπής αναμειγνύεται με νερό (υδατοδιαλυτό) ή όχι (αμιγές υγρό), αφού η ανάμειξη ενός υγρού κοπής με νερό δημιουργεί άμεσα ένα διακριτό επίπεδο πιθανών προβλημάτων.

Το σκοτάδι της δεξαμενής σε συνδυασμό με την υγρασία που δημιουργείται στην δεξαμενή του ψυκτικού υγρού, αποτελούν ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής βακτηριδίων, μυκήτων και μούχλας, ενώ παράλληλα, το ίδιο το υγρό μπορεί να παρέχει μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών για να ευδοκιμήσουν τα μικρόβια.

Το πρόβλημα αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν εισχωρούν ξένες ουσίες στο υγρό. Τέτοιες ξένες ουσίες μπορεί να είναι, ενδεικτικά, τα υδραυλικά λάδια που εισχωρούν αναπόφευκτα από το ίδιο το μηχάνημα στο υγρό κοπής ή διάφορα μη συμβατά καθαριστικά που – όπως παρατηρούμε καθημερινά – λανθασμένα τοποθετούνται από πολλές επιχειρήσεις στα μηχανήματα.

Οι ουσίες αυτές μπορούν να αποτελέσουν τροφή για μικροοργανισμούς ή να επηρεάσουν το επίπεδο του pH του υγρού προκαλώντας χημική αστάθεια. Η χημική αστάθεια ενισχύει τον πολλαπλασιασμό διαφόρων παθογόνων μικροβίων και μπορεί να οδηγήσει εν τέλει, ενδεικτικά, σε οξειδώσεις των μετάλλων και σε κίνδυνο υγείας των χειριστών.

Ποια υγρά αναμειγνύονται με νερό

Υπάρχουν τέσσερις (4) βασικές κατηγορίες των υγρών κοπής:

  • Αμιγές έλαια
  • Υδατοδιαλυτά έλαια – γαλακτώματα με περιεκτικότητα ελαίων ˃40%
  • Υδατοδιαλυτά ημι-συνθετικά υγρά κοπής – μικρο-γαλακτώματα με περιεκτικότητα ελαίων <40% και μέγεθος σταγονιδίων μικρότερο του ενός μικρού
  • Υδατοδιαλυτά συνθετικά υγρά κοπής – μηδενική περιεκτικότητα σε έλαια
milpro gearcutting
High Pressure Fluid photo 4

Τα αμιγές έλαια είναι γνωστά και ως λάδια κοπής και αποτελούνται εξ ολοκλήρου από ορυκτά έλαια (ναφθενικά έλαια) ή από βιολογικά έλαια (φυτικά έλαια ή εστέρες). Είναι εύκολα στη χρήση και χρησιμοποιούνται ατόφια χωρίς να αναμειγνύονται με νερό. Συνεπώς, δεν παρουσιάζουν προβλήματα που σχετίζονται με μικροοργανισμούς ή με την βιολογική ή χημική σταθερότητά τους και έχουν χαμηλότερες ανάγκες συντήρησης.

Η συντήρηση των αμιγών ελαίων περιορίζεται στο φιλτράρισμά τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με σκοπό την αφαίρεση των λεπτών ρινισμάτων ώστε να εξασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα της κατεργαζόμενης επιφάνειας και η υψηλή απόδοση της κοπής.

Τα υδατοδιαλυτά υγρά κοπής – έλαια, ημισυνθετικά και συνθετικά υγρά κοπής – από την άλλη πλευρά όπως το λέει και το όνομα τους, αναμιγνύονται με νερό (σε αντίθεση με τα αμιγές έλαια).

Η  ανάμιξη των υδατοδιαλυτών υγρών κοπής με νερό, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους. Για το λόγο αυτό, τα υδατοδιαλυτά υγρά κοπής έχουν μεγαλύτερες ανάγκες συντήρησης και μόνο όταν συντηρούνται επαρκώς θα οδηγήσουν – μακροπρόθεσμα – σε υψηλές επιδόσεις κοπής, βιοσταθερότητα και μακροζωία.

Επιλογή υγρού βάσει της εφαρμογής και όχι των αναγκών συντήρησης

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η επιλογή του τύπου υγρού θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στις συνθήκες εφαρμογής και όχι στις ανάγκες συντήρησής του.

Για παράδειγμα, τα υδατοδιαλυτά υγρά κοπής είναι κατάλληλα για μηχανουργικές κατεργασίες και εφαρμογές, όπου μεγάλες ποσότητες μετάλλου απομακρύνονται σε μεγάλες ταχύτητες, όπως συμβαίνει στο φρεζάρισμα ή την τόρνευση. Τέτοιες κατεργασίες αποδίδουν καλύτερα με ένα υδατοδιαλυτό υγρό  λόγω της συνδυασμένης συνεργιστικής επίδρασης τον ψυκτικών και λιπαντικών ιδιοτήτων του νερού και τον ελαίων.

Αντιθέτως, σε μηχανήματα με μεγάλους χρόνους παραγωγής και σχετικά χαμηλές ταχύτητες, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες εξαρτημάτων και γρεζιού, κρίσιμοι παράγοντες είναι η μέγιστη διάρκεια ζωής των εργαλείων και η ελαχιστοποίηση των νεκρών διαστημάτων στην παραγωγή. Οι παράγοντες αυτές διασφαλίζονται με την χρήση ενός αμιγές ελαίου λόγω του υψηλού επιπέδου λιπαντικής ικανότητας που παρέχουν τα αμιγές έλαια. Ένα παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής είναι η τόρνευση σε Swiss-type μηχανήματα.

Συμπερασματικά, η πολύ καλή γνώση των διαφόρων τύπων βιομηχανικών υγρών και ειδικότερα των αναγκών συντήρησης που δημιουργούνται, σε συνδυασμό με τις συνθήκες εφαρμογής για τις οποίες προορίζεται ένα υγρό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ορθή επιλογή των υγρών όσο και για την επαρκή και ολοκληρωμένη συντήρησή τους.

Συνεπώς, η επιλογή και η συντήρηση των βιομηχανικών υγρών, είναι αποφάσεις οι οποίες μπορούν και θα πρέπει να λαμβάνονται τεκμηριωμένα βάσει της ανάλυσης των προαναφερόμενων παραγόντων, ώστε σε κάθε περίπτωση, να μεγιστοποιούνται τα οφέλη και να εξαλείφονται οι κίνδυνοι.

 

Τρισδιάστατη Σάρωση: Τεχνικές και Διαδικασία ψηφιοποίησης

Σε μια εποχή ψηφιοποίησης, η τρισδιάστατη σάρωση έρχεται να καλύψει το χάσμα μεταξύ υλικού και ψηφιακού κόσμου. Η εκθετική ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια γέννησε αναπόφευκτα και την ιδέα και κατέστησε δυνατή την ψηφιοποίηση τρισδιάστατων αντικειμένων. 

Η διαδικασία απόκτησης τρισδιάστατων δεδομένων από πραγματικά αντικείμενα αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα όταν η γεωμετρική τους πολυπλοκότητα είναι μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε ένα μηχανολογικό εξάρτημα ενός αυτοκινήτου. Παλαιότερα, η καταγραφή σε υπολογιστή της γεωμετρίας ενός πολύπλοκου αντικειμένου ήταν επίπονη και χρονοβόρα.Η ανάπτυξη, ωστόσο, ισχυρών υπολογιστικών συστημάτων, κατέστησε δυνατή την καταγραφή όχι μόνο της γεωμετρικής αλλά πολλές φορές και της χρωματικής πληροφορίας των αντικειμένων μέσα σε μικρό χρόνο και καθιέρωσε μια συνεχώς εξελίξιμη αγορά τρισδιάστατων σαρωτών.Η τρισδιάστατη σάρωση, επιτρέπει ταχύτερη τρισδιάστατη ψηφιοποίηση έναντι άλλων συμβατικών μεθόδων. Όντας ο πλέον ευκολότερος τρόπος αποτύπωσης της μορφής ενός ήδη υπάρχοντος αντικειμένου, βρίσκει εφαρμογή σε αμέτρητους τομείς, από τη ναυτιλία, την αυτοκινητοβιομηχανία, αρχιτεκτονική, το σχεδιασμό και μοντελοποίηση, τη συσκευασία, μέχρι την ιατρική, την επιστήμη και την ακαδημαϊκή έρευνα.Έχοντας τα αντικείμενά σας σε ψηφιακή μορφή θα είναι πλέον πολύ εύκολο να επιθεωρήσετε ή τροποποιήσετε τη γεωμετρία τους και να κατασκευάσετε αντίγραφά τους, με οποιοδήποτε τρόπο κατεργασίας εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της εφαρμογής σας.

CNC 82 ALLPACK reverse engineering


Τεχνικές τρισδιάστατης σάρωσης


Η χρήση των σαρωτών οδηγεί στην απόκτηση ενός πυκνού νέφους σημείων της επιφάνειας ενός αντικειμένου, από την επεξεργασία του οποίου προκύπτει το τρισδιάστατο μοντέλο του.Τα σημεία αυτά, μοιράζονται το ίδιο καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων. Κάθε ένα φέρει πληροφορία που το τοποθετεί σε μία συγκεκριμένη θέση μέσα στον τρισδιάστατο χώρο και αντιστοιχεί σε μια θέση πάνω στην επιφάνεια του αντικειμένου που ψηφιοποιήθηκε.Οι σαρωτές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με πλήθος κριτηρίων. Ωστόσο, οι δύο κυριότερες κατηγοριοποιήσεις σχετίζονται με τις μεθόδους λήψης των νεφών σημείων της επιφάνειας του αντικειμένου, ανάλογα με το αν έρχονται ή όχι σε φυσική επαφή με το αντικείμενο.Έτσι, στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα σαρωτές επαφής (contact 3D scanners) και σαρωτές μη επαφής (non contact 3D scanners). Με τη σειρά τους οι σαρωτές μη επαφής μπορούν να χωριστούν σε ενεργητικούς και παθητικούς. Σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, αντιστοιχεί μια ποικιλία τεχνολογιών.

 

Κατηγορίες τρισδιάστατων σαρωτών


Οι σαρωτές επαφής εξερευνούν το αντικείμενο μέσα από τη φυσική επαφή, ενώ το αντικείμενο ακουμπά πάνω σε μια συγκεκριμένη επίπεδη επιφάνεια. Όταν λόγω καμπυλότητας δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μια επιφάνεια, τότε συγκρατείται μέσω ενός εξαρτήματος. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα λόγω της επαφής, η οποία μπορεί να αλλοιώσει τη γεωμετρία του αντικειμένου προς σάρωση. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έφερε η ανάπτυξη των τρισδιάστατων σαρωτών μη επαφής, οι οποίοι βασίζονται σε ενεργητικές και παθητικές τεχνικές προκειμένου να σαρώσουν το αντικείμενο χωρίς να το αλλοιώσουν. Η πλειοψηφία των ενεργητικών σαρωτών εκπέμπουν κάποιο είδος ραδιενέργειας ή φωτός με την μορφή λέιζερ. Με αυτό τον τρόπο, ανιχνεύουν είτε την απορρόφηση της ραδιενέργειας από το αντικείμενο, είτε την αντανάκλασή του και έτσι επιτυγχάνουν την αναπαράσταση του αντικειμένου (ή του χώρου). Οι πιο συνήθεις τύποι εκπομπής είναι αυτοί του φωτός, των υπερήχων και των ακτινών Χ. Ενώ οι ενεργητικοί σαρωτές εκπέμπουν οι ίδιοι φως ή ραδιενέργεια για τη σάρωση, οι παθητικές τεχνικές μη επαφής βασίζονται στην ανακλώμενη ακτινοβολία του περιβάλλοντος και ανιχνεύουν το ορατό φως καθώς είναι άμεσα διαθέσιμο. Οι σαρωτές που χρησιμοποιούν παθητικές τεχνικές είναι πιο φθηνοί από αυτούς που χρησιμοποιούν ενεργητικές τεχνικές καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν συγκεκριμένο υλικό, παρά απλές ψηφιακές κάμερες.
 
Διαδικασία ψηφιοποίησης


CNC 82 ALLPACK 4 201x300Η τρισδιάστατη σάρωση βρίσκει εφαρμογές, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, σε πάρα πολλούς τομείς και βιομηχανίες. Ενδεικτικά, μερικές από τις πιο συχνές εργασίες είναι ο ποιοτικός έλεγχος και η αντίστροφη μηχανική.Η σάρωση ενός αντικειμένου είναι πολλές φορές το εύκολο τμήμα της διαδικασίας ψηφιοποίησης. Αντίθετα, η δημιουργία πιστών τρισδιάστατων αναπαραστάσεων που αποτελούνται από ακανόνιστες επιφάνειες απαιτούν συνήθως πολύ χρόνο και εργασία.Η τρισδιάστατη σάρωση είναι ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την τεκμηρίωση αντικειμένων υψηλής πολυπλοκότητας, αποτελεί απλώς ένα μόνο μέρος μιας εργασίας ψηφιοποίησης, καθώς η αμιγής και μόνο συλλογή δεδομένων δεν είναι επαρκής.Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην μετέπειτα επεξεργασία των δεδομένων που ακολουθεί μετά τη σάρωση, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την δημιουργία ενός πιστού τρισδιάστατου μοντέλου είναι τις περισσότερες φορές πολύ μεγαλύτερος από τον χρόνο που απαιτεί η ίδια η σάρωση.Τα βήματα που ακολουθούνται, αποσκοπούν στην αποτελεσματική χρήση των δεδομένων που παρέχουν οι σαρωτές.Συνολικά, η διαδικασία ψηφιοποίησης -δηλαδή η σειρά εργασιών από την αποτύπωση των δεδομένων έως και την τελική οπτική αναπαράσταση του τρισδιάστατου μοντέλου δεδομένων- περιλαμβάνει τη σύλληψη γεωμετρικών δεδομένων, την ευθυγράμμιση και ενοποίηση των τμηματικών σαρώσεων, την μετατροπή τους σε πολυγωνικό πλέγμα (meshing) και τέλος την απλοποίηση του πολυγωνικού πλέγματος και απαλοιφή τυχόν γεωμετρικών ασυνεχειών (ανακατασκευή της γεωμετρίας στα σημεία όπου διαπιστώνονται κενά).

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ένα stl αρχείο (στερεολιθογραφικό αρχείο). Στην περίπτωση εφαρμογών αντίστροφης μηχανικής, το αρχείο αυτό χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την ανακατασκευή ενός τρισδιάστατου μοντέλου σε μορφή που μπορεί να διαβαστεί από τις σύγχρονες κατασκευαστικές μηχανές.Στην περίπτωση, αντίθετα, όπου η σάρωση γίνεται για λόγους ποιοτικού ελέγχου ενός αντικειμένου, η διαδικασία είναι ελαφρώς συντομότερη, καθώς δεν απαιτείται η δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου μετά τη δημιουργία του πολυγωνικού πλέγματος (stl αρχείου). Αντίθετα, συγκρίνεται το πλέγμα της σάρωσης με το ήδη υπάρχον τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσο κοντά είναι το φυσικό αντικείμενο στο ιδανικό πρότυπο μοντέλο. 

 

Success Stories

Μεταλλουργία – Ποιοτικός Έλεγχος 

Η Metalpol εφάρμοσε την τρισδιάστατη σάρωση στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου των παραγόμενων αντικειμένων χύτευσης. Χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα 3D σάρωσης που αποτελείται από ένα σαρωτή και ένα περιστροφικό τραπέζι, η σάρωση μεγάλου μεγέθους και βαριών χυτών γίνεται πολύ γρήγορα. Χάρη στον αυστηρό ποιοτικό έλεγχο, ο κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει μια δοκιμαστική χύτευση, συγκρίνοντάς την με ένα μοντέλο CAD που παρέχει ο πελάτης. Όταν η δοκιμή χύτευσης εγκριθεί από το αρμόδιο τμήμα, αποστέλλεται στον πελάτη πλήρης αναφορά ελέγχου ποιότητας και, με βάση αυτό, ο πελάτης εγκρίνει την έναρξη της εμπορικής παραγωγής των προϊόντων. Η διαδικασία τρισδιάστατης σάρωσης μείωσε το χρόνο για την έναρξη της εμπορικής παραγωγής κατά 300% αλλά και το κόστος κατά 10.000 € ανά τρίμηνο.

Αυτοκινητοβιομηχανία – Αντίστροφη μηχανική

Η Cooper Standard εισήγαγε την τρισδιάστατη σάρωση στο τμήμα συντήρησης η οποία επέτρεψε την δημιουργία μιας πλήρους ψηφιακής βιβλιοθήκης των καλουπιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Τώρα, η προετοιμασία νέων μορφών και εργαλείων δεν είναι μόνο ταχύτερη αλλά, πάνω απ ‘όλα, πολύ λιγότερο δαπανηρή. Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της 3D σάρωσης, η Cooper Standard έχει μειώσει κατά 400% τον χρόνο παραγωγής αυτών των αντικειμένων και μείωσε το κόστος κατά 500%, εξοικονομώντας πάνω από 15.000 € ανά τρίμηνο.

Βιομηχανία πλαστικών – Ταχεία πρωτοτυποποίηση

H χρήση της τρισδιάστατης σάρωσης στο τμήμα R&D, επέτρεψε στη ROSINSKI χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη βελτίωση των καλουπιών και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Η μετατροπή εργαλείων και πρωτότυπων μορφών πραγματοποιείται δύο φορές πιο γρήγορα, γεγονός που επιταχύνει άμεσα την έναρξη της εμπορικής παραγωγής προϊόντων πελατών – κάνοντας ουσιαστική οικονομία.

 CNC 82 ALLPACK Kopalnia 300x249 

Βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των τρισδιάστατων σαρωτών και την αύξηση της δημοτικότητας τους, παίζει η εκθετική ανάπτυξη ισχυρών υπολογιστικών συστημάτων και η δραματική βελτίωσή τους στον τομέα των τρισδιάστατων γραφικών πραγματικού χρόνου. Έτσι, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα διαχείρισης πολύπλοκης τρισδιάστατης γεωμετρίας σε πλατφόρμες χαμηλού κόστους, επιτρέποντας έτσι την απεικόνιση λεπτομερών και υψηλής ακρίβειας τρισδιάστατων μοντέλων. Καθώς οι υπολογιστές θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, είναι αναμενόμενο να συνεχίσει να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο και η τεχνολογία της τρισδιάστατης σάρωσης, δίνοντάς μας ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Αξιοποιώντας τις εξελίξεις της εποχής και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τρισδιάστατη σάρωση, η GE SUPPLiES παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες αντίστροφης μηχανικής και γεωμετρικής επιθεώρησης αντικειμένου, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ακρίβεια, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλες παραδοσιακές μεθόδους.Με τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών επεξεργασίας του αντικειμένου μετά τη σάρωση, οι πελάτες της λαμβάνουν με απόλυτη αξιοπιστία αρχεία χρωματικής απεικόνισης για την άμεση και φιλική προς τον χρήστη σύγκριση του αντικειμένου με το πρότυπο τρισδιάστατο αρχείο, αναφορές ποιοτικού ελέγχου με πλήρη ανάλυση και αποτύπωση των διαστατικών διαφορών από το πρότυπο σχέδιο, καθώς και μηχανολογικά και τρισδιάστατα σχέδια.

 

Η σημασία της συντήρησης των βιομηχανικών υγρών

picΗ συντήρηση των βιομηχανικών υγρών είναι ένα θέμα που εντελώς λανθασμένα υποτιμάται από τη μεγάλη πλειοψηφία των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Οι αρνητικές συνέπειες της ελλειπούς συντήρησς είναι πολλαπλές και σχετίζονται με φαινόμενα που γίνονται ορατά κυρίως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα, οι οξειδώσεις μηχανημάτων και κατεργαζόμενων υλικών, οι μειωμένες επιδόσεις στην κοπή μετάλλων και η μειωμένη διάρκεια ζωής των εργαλείων. Όταν όμως τέτοια φαινόμενα γίνονται ορατά, είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων γίνεται στο στάδιο της πρόληψης και θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ορθή ολοκληρωμένη συντήρηση των υγρών.

Ας εξετάσουμε όμως πρώτα τους λόγους που εξηγούν γιατί είναι τόσο σημαντική η ολοκληρωμένη συντήρηση των βιομηχανικών υγρών.

  • Βέλτιστη επίδοση στην κοπή των μετάλλων

Η σωστή συντήρηση των υγρών διασφαλίζει την επαρκή λίπανση της κατεργασίας. Η επαρκής λίπανση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας των επιφανειών των κατεργαζόμενων προϊόντων και την ελαχιστοποίηση των φθορών του εργαλείου.

  • Προστασία μηχανημάτων και υλικών από οξειδώσεις

Όταν δεν γίνεται σωστή συντήρηση των υγρών, δημιουργούνται πολλαπλές εστίες κινδύνων και προβλημάτων που ενδεχομένως δεν γίνονται εμφανείς άμεσα, ωστόσο υπάρχουν και εμφανίζονται αργότερα. Τέτοιες μπορεί να είναι ενδεικτικά, η χαμηλή συγκέντρωση που οδηγεί σε μειωμένα αντιοξειδωτικά πρόσθετα και σε μείωση του ph σε όξινο περιβάλλον, η υψηλή συγκέντρωση χλωριόντων ή η δημιουργία μικροοργανισμών (βακτηρίδια, μήκυτες). Τα παραπάνω φαινόμενα, είτε από μόνα τους είτε συγκεντρωτικά, συντελούν στην δημιουργία οξειδώσεων στα μηχανήματα και τα υλικά κατεργασίας.

  • Αυξάνει τον μέγιστο χρόνο ζωής των υγρών

Η ολοκληρωμένη και έγκαιρη συντήρηση των υγρών διασφαλίζει την χημική και βιολογική σταθερότητά τους. Η χημική σταθερότητα είναι απαραίτητη για την διατήρηση του επιπέδουν αλάτων, χλωριόντων και άλλων συστατικών (πχ. αλκαλικές ουσίες κλπ) σε χαμηλά αποδεκτά επίπεδα. Η βιολογική σταθερότητα είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των μικροοργανισμών (όπως βακτήρια και μήκυτες). Με τον τρόπο αυτό, εμποδίζονται αρνητικά φαινόμενα όπως η οξείδωση, η διάσπαση του υγρού και η δημιουργία ανθυγιεινού εργασιακού  περιβάλλοντος.

  • Εξασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού – χειριστώνFungus Photo

Οι αρνητικές συνέπειες της ελλειπούς συντήρησης που έχουν αναφερθεί παραπάνω (συγκέντρωση μικροοργανισμών και συστατικών σε μη αποδεκτά επίπεδα, μείωση ή αύξηση του ph, έλλειψη χημικής ή βιολογικής σταθερότητας κλπ), δημιουργούν – πέραν των όσων προαναφέρθηκαν – και κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως δερματολογικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, οφθαλμολογικών παθήσεων κλπ. καθώς επίσης και εργατικών ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους η οποία δημιουργείται από τα λιπαρά υπολείματα. Επιπλέον, επειδή κάποια υγρά ενδέχεται να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, η σωστή συντήρηση διατηρεί αυτές τις ουσίες στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα.  

  • Συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες

Η χρήση των βιομηχανικών υγρών διέπεται από το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο – μεταξύ άλλων – εστιάζει στην διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία απαγορεύει την περιεκτικότητα συγκεκριμένων συστατικών στα υγρά πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα. Όταν όμως δεν γίνεται σωστή συντήρηση, η περιεκτικότητα αυτών των συστατικών μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά, με αποτέλεσμα την μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Επιπλέον, δημιουργούνται αυξημένες απαιτήσεις και κόστος ανακύκλωσης, λόγω της αναγκαστικής αλλαγής της κατηγορίας ανακύκλωσης ως αποτέλεσμα της αυξημένης περιεκτικότητας των παραπάνω συστατικών.

Συμπερασματικά, τα βιομηχανικά υγρά και ειδικότερα, τα υγρά κοπής είναι σύνθετα υγρά χημικών συστατικών και αναλαμβάνουν πολλαπλές λειτουργίες στην κατεργασία μετάλλων. Οι ιδιότητές τους και η πολυπλοκότητα της λειτουργίας τους δημιουργεί κινδύνους, οι οποίοι εμφανίζονται κυρίως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ορθή και ολοκληρωμένη συντήρηση των υγρών προστατεύει την επιχείρηση από τους προαναφερόμενους κινδύνους.

Όμως, η ωφελιμότητα της συντήρησης δεν περιορίζεται στην προστασία από τους προαναφερόμενους κινδύνους αλλά επιπλέον, βελτιώνει την αποδοτικότητα και ποιότητα των κατεργασιών. Πιο συγκεκριμένα:

    -          Μειώνει τις ανάγκες και το κόστος αναπλήρωσης υγρών λόγω της αυξημένης διάρκειας ζωής τους.

    -          Μειώνει την πραγματική κατανάλωση υγρών.

    -          Διασφαλίζει την επιχείρηση από υψηλότερα κόστη ανακύκλωσης.

    -          Μειώνει το κόστος αγοράς και αντικατάστασης εργαλείων λόγω της ελαχιστοποίησης της φθοράς τους.

    -          Μειώνει τα νεκρά διαστήματα στην παραγωγή και βελτιώνει την παραγωγικότητα.

    -          Βελτιώνει την ποιότητα των επιφανειών των κατεργασιών λόγω καλύτερης και επαρκούς λίπανσης και αποφυγής των οξειδώσεων.