Δωρεάν μεταφορικά από 150€.
Food-grade λιπαντικά για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και φαρμάκων

Στις βιομηχανίες τροφίμων & ποτών καθώς και φαρμάκων, η προστασία του καταναλωτή, η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες. Τα στάνταρντς καθαριότητας και υγιεινής είναι πολύ υψηλά και επηρεάζουν όλα τα στάδια και τα εμπλεκόμενα μέρη της παραγωγικής διαδικασίας.

Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία τροφίμων, ποτών και φαρμάκων, πρέπει να ικανοποιούν τις αυστηρότερες απαιτήσεις ώστε να προφυλάσσουν το τελικό προϊόν από τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να προκληθούν από την επαφή του προϊόντος με το λιπαντικό υγρό.

Μια σειρά διαφόρων εφαρμογών και συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον παραγωγής τροφίμων, ποτών και φαρμάκων δημιουργούν πηγές κινδύνων από τις οποίες τα λιπαντικά θα πρέπει να προστατεύουν αποτελεσματικά και να αντέχουν στις υπάρχουσες συνθήκες. Για το λόγο αυτό, τα βιομηχανικά υγρά που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες τροφίμων & ποτών και φαρμάκων, θα πρέπει να ικανοποιούν πλήρως τις παρακάτω απαιτήσεις:

  • Υψηλό βαθμό αντίστασης στην αποδόμηση από τα τρόφιμα
  • Άγευστα και άοσμα
  • Υψηλή ανθεκτικότητα σε μικροοργανισμούς (βακτήρια, ζύμη, μύκητες)
  • Υψηλή αντίσταση σε χημικά και νερό/ατμό
  • Αδρανή συμπεριφορά προς πλαστικά και ελαστομερή
  • Μη τοξικά
  • Πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς για τα τρόφιμα, την υγεία και την ασφάλεια.

Παράλληλα, τα food-grade πιστοποιημένα λιπαντικά θα πρέπει να ικανοποιούν γενικότερες απαιτήσεις που αφορούν όλα τα λιπαντικά. Τέτοιες είναι η προστασία έναντι της φθοράς, τριβής, διάβρωσης και οξείδωσης, η διάχυση της θερμότητας και της ισχύος και η συμβατότητα με καουτσούκ, πλαστικά και άλλα υλικά στεγανοποίησης.

Τα λιπαντικά πρέπει να αποδίδουν καλά σε όλες τις συνθήκες, συχνά σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, ή όταν έρχονται σε επαφή με επιθετικά χημικά καθαριστικά.

NSF H1 Πιστοποιημένα Υγρά

Με βάση τα παραπάνω, πώς μπορείτε να επιλέξετε τα κατάλληλα λιπαντικά υγρά για τις γραμμές παραγωγής σας;

Minimum quantity lubrication.Αποτελεί πλέον βασικό κανόνα είναι ότι μόνο food-grade πιστοποιημένα λιπαντικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία τροφίμων, ποτών και φαρμάκων.

Ο λόγος είναι προφανής. Τα λιπαντικά εμμέσως μπορεί να μετατραπούν σε προσθετικά τροφίμων. Διαρροές κατά τη λίπανση, πρόχειρη εφαρμογή κατά τη συντήρηση και πολλές άλλες αστοχίες και λάθη που μπορεί να συμβούν καθημερινά, μπορεί να προκαλέσουν την ανεπιθύμητη επαφή του υγρού με το υπό παρασκευή προϊόν.

Συνεπώς, αν δραστηριοποιείσθε στις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και φαρμάκων, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε μόνο πιστοποιημένα food-grade λιπαντικά.

Τα food-grade λιπαντικά ελέγχονται και εγκρίνονται από ανεξάρτητους οργανισμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνοδεύονται από το πιστοποιητικό NSF H1, το οποίο εκδίδεται από τον Αμερικάνικο οργανισμό NSF. Το πιστοποιητικό NSF επισημαίνει λιπαντικά τα οποία χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και φαρμάκων και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα υπό παρασκευή προϊόντα.

Τα πιστοποιημένα λιπαντικά NSF H1 χρησιμοποιούνται σε εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων, ποτών και φαρμάκων, ως προστατευτικό αντισκωριακό φιλμ, ως παράγοντας απελευθέρωσης στα παρεμβύσματα ή στις σφραγίσεις των φιαλών δεξαμενών και ως λιπαντικό για τα μέρη μηχανών και εξαρτημάτων που είναι εκτεθειμένα σε επαφή με το προϊόν.

Η ποσότητα του λιπαντικού προς χρήση θα πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή για την επίτευξη του επιθυμητού τεχνικού αποτελέσματος.

Θα πρέπει επίσης να δίνεται προσοχή ώστε τα λιπαντικά που έχετε επιλέξει να είναι κατάλληλα για όλα τα μέρη των υφιστάμενων μηχανών και εξοπλισμού (ενδεικτικά αλυσίδες, γρανάζια, συμπιεστές, βαλβίδες, μίξερ, γραμμές πλήρωσης και εμφιάλωσης κλπ).

Το Σήμα NSF

Το σήμα NSF αποτελεί τη διασφάλισή σας ότι το λιπαντικό έχει ελεγχθεί από έναν από τους πιο αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης παγκοσμίως και ότι συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις των προτύπων, ειδικά για τις βιομηχανίες, τροφίμων, ποτών και φαρμάκων.

Αποτελεί επίσης στοιχείο διαφοροποίησης των προϊόντων σας από τον ανταγωνισμό.

Επιπλέον, το σήμα NSF παρέχει:

  • Γνώση ότι έχει διεξαχθεί αμερόληπτη εξέταση με βάση καθιερωμένα κριτήρια και κατευθύνσεις
  • Απόδειξη ότι οι ισχυρισμοί του προϊόντος έχουν εξετασθεί αντικειμενικά από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης
  • Απόδειξη της δέσμευσης του οργανισμού σας στις αξίες της υψηλής ποιότητας, της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και των στάνταρντς ασφαλείας.

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τα food-grade πιστοποιημένα λιπαντικά υγρά ή σε σχέση με τα υγρά που χρησιμοποιείτε και τις συνθήκες παραγωγής σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Σταύρο Γκούμα, Sales Manager (τηλ: 210.6640411).

Γραφτείτε στη λίστα αποδεκτών του newsletter μας
και κερδίστε 15% στην επόμενη online αγορά σας!

Please enable the javascript to submit this form