Δωρεάν μεταφορικά από 150€.
210 6640411
Καθημερινά: 9:00-17:00

Καλάθι Αγορών

0 Προϊόντα  - 0.00€
περιορισμός κραδασμών σε εργαλειομηχανές cnc

Κατά καιρούς, όλοι οι χειριστές των μηχανών CNC έρχονται αντιμέτωποι με κραδασμούς. Το φαινόμενο προκαλείται από τις διαδικασίες φρεζαρίσματος, τορναρίσματος ή διάτρησης.

Μερικές φορές είναι εμφανές το τι προκαλεί τους κραδασμούς. Ένα εργαλείο που ολισθαίνει ή η ανεπαρκής συγκράτηση εντοπίζονται εύκολα. Τι γίνεται όμως όταν δεν είστε σίγουροι για την αιτία που προκαλεί τους κραδασμούς; Συνήθως, οι μηχανουργοί μειώνουν αμέσως τις στροφές του άξονα και τον ρυθμό τροφοδότησης. Παρότι αυτό μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα, δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Μπορεί να καταλήξετε να εργάζεστε περισσότερο χρόνο πάνω στο τεμάχιο κατεργασίας, ενώ υπάρχει άλλος τρόπος να επιλύσετε το θέμα.

Διαβάστε παρακάτω τους διάφορους τύπους, τις αιτίες και τις επιλύσεις των κραδασμών στις μηχανές CNC.

Τι είναι οι κραδασμοί στις μηχανές CNC;

Με την έννοια "κραδασμοί" περιγράφονται οι ανεπιθύμητες δονήσεις που προκαλούνται κατά τη μηχανουργική κατεργασία ενός τεμαχίου. Οι δονήσεις αναπτύσσονται από την περιοδικά μεταβαλλόμενη θέση μεταξύ του εργαλείου και του τεμαχίου επεξεργασίας.

Αυτές οι δονήσεις μπορεί να είναι μη συντονισμένες, όπως όταν χρησιμοποιείται ένα εργαλείο που έχει φθαρεί ανομοιόμορφα. Οι μη συντονισμένες δονήσεις συνήθως είναι σταθερές σε όλο τον κύκλο της μηχανουργικής κατεργασίας και συχνά έχουν διαγνώσιμη μηχανική αιτία.

Οι κραδασμοί από συντονισμένες δονήσεις προκαλούνται όταν υπάρχει ο σωστός συνδυασμός εργαλείου, συγκράτησης, μηχανουργικής μεθοδολογίας και στησίματος μηχανής, ώστε να αναπτύσσονται δονήσεις κοντά ή ακριβώς στη φυσική συχνότητα της μηχανής. Αυτός ο τύπος κραδασμών εντοπίζεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία στη διαδρομή του εργαλείου, όπως σε γωνίες θυλάκων.

Γιατί αποτελούν πρόβλημα οι κραδασμοί;

Οι κραδασμοί στη διάρκεια μιας μηχανουργικής κατεργασίας προκαλούν κατώτερης ποιότητας επιφάνειας φινιρίσματος και μειωμένη διάρκεια ζωής του εργαλείου. Τα σημάδια από τους κραδασμούς είναι ορατά στην κατεργασμένη επιφάνεια και συνήθως εμφανίζονται ως κυματοειδή μοτίβα ή επαναλαμβανόμενα σημάδια. Οι κραδασμοί μπορούν να προκαλέσουν ανομοιόμορφη φθορά ή ακόμα και θραύση των εργαλείων.

Συχνά, οι κραδασμοί των μηχανών CNC ακούγονται. Οι έμπειροι μηχανουργοί μπορούν να αναγνωρίσουν από τον χαρακτηριστικό ήχο το πότε οι κραδασμοί είναι πρόβλημα.

Τι συμβάλλει στους κραδασμούς των μηχανών CNC και πώς αντιμετωπίζεται;

Κάνοντας ορισμένες ρυθμίσεις στο στήσιμο της μηχανής CNC μπορούν να εξαφανιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι αιτίες που προκαλούν κραδασμούς. Ξεκινήστε ενισχύοντας τη στιβαρότητα και ακαμψία των συστημάτων συγκράτησης πριν πάτε σε ρυθμίσεις των προώσεων και των στροφών κατεργασίας. Συνήθως, αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται γρήγορα μετά από μερικές δοκιμές. Η ιδανική στρατηγική περιορισμού των κραδασμών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε μηχανή, τους εργαλειοδέτες, τα εργαλεία, το τεμάχιο επεξεργασίας ή τη μηχανουργική μεθοδολογία!

Εργαλεία

Τα μακριά και λεπτά εργαλεία δονούνται (και εκτρέπονται) πιο εύκολα σε σχέση με τα πιο κοντά και χοντρά. Συνεπώς να επιλέγετε εργαλεία με όσο το δυνατόν πιο μεγάλη και κατάλληλη διάμετρο. Προσπαθήστε να μειώσετε το μήκος προβολής του εργαλείου από τον εργαλειοδέτη και διασφαλίστε ότι συγκρατείται καλά όπως και ότι έχει την ελάχιστη δυνατή περιστροφική εκκεντρότητα (Runout). Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυνται υδραυλικοί εργαλειοδέτες. Αυτοί οι εργαλειοδέτες έχουν γενικά καλή περιστροφική εκκεντρότητα και αποσβένουν τις δονήσεις χάρη στην υδραυλική λειτουργία τους.

Σημαντική είναι επίσης η ομοιόμορφη άσκηση της σωστής πίεσης εργαλείου ή προώθησης άκρου. Η ανεπαρκής ή η υπερβολική πίεση μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς. Στις μηχανές φρεζαρίσματος CNC, οι πολλές αυλακώσεις σε μια κοπή ενδέχεται να προκαλέσουν κραδασμούς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν λιγότερες αυλακώσεις και κονδυλώσεις για να μειωθούν οι συντονισμένες δονήσεις που προκαλούνται από την προώθηση του άκρου.

Συγκράτηση τεμαχίου κατεργασίας

Υπάρχει πιθανότητα να κινείται ή να δονείται το τεμάχιο κατεργασίας;

Ελέγξτε ότι ασκείται επαρκής πίεση στο τεμάχιο κατεργασίας από το τσοκ, τη μέγγενη, την τράπεζα υποπίεσης (vacuum table) ή κάποια άλλη συσκευή συγκράτησης τεμαχίου κατεργασίας. Προσπαθήστε να ασκείτε δύναμη συγκράτησης στο τεμάχιο κατεργασίας όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη συγκράτηση τεμαχίου κατεργασίας για τη συγκεκριμένη εργασία.

Αποφεύγετε να σφίγγετε μόνο το ένα άκρο στα μακριά και λεπτά υλικά (σκεφθείτε τι γίνεται όταν χτυπήσετε έναν χάρακα στην άκρη ενός τραπεζιού). Αν όντως είναι πιθανό να προκύψει πρόβλημα, τότε ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσετε μακρύτερη συσκευή συγκράτησης τεμαχίου κατεργασίας ή πρόσθετα κολάρα στη φρέζα. Στους τόρνους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεντροφορέα (κουκουβάγια) ή ένα καβαλέτο.

Η απόσβεση των δονήσεων του τεμαχίου κατεργασίας μπορεί να είναι δύσκολη όταν κατεργάζεστε τεμάχια που έχουν λεπτά τοιχώματα. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του είδους κραδασμών είναι να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό πλήρωσης όπως κερί ή πλαστικό για να ενισχυθεί η ακαμψία του τεμαχίου.

Στρατηγική μηχανουργικής κατεργασίας

Στις συμβατικές διαδρομές κοπής των μηχανών φρεζαρίσματος CNC, ο βαθμός εφαρμογής του κοπτικού μπορεί να διαφέρει. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένα σημεία της διαδρομής εργαλείου μπορεί να ασκείται πάρα πολλή δύναμη στο κοπτικό και να αναπτύσσονται κραδασμοί. Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να χρησιμοποιείται μια διαδρομή συνεχούς εμπλοκής του εργαλείου ή να μειωθεί το βάθος της κοπής.

Το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να αλλαχθεί είναι οι στροφές (της ατράκτου). Αν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα με συντονισμένες δονήσεις, προσπαθήστε να αυξήσετε ή να μειώσετε τις στροφές κατά 5% τη φορά. Το στήσιμο της μηχανής σας είναι πιθανό να έχει πολλές συχνότητες συντονισμού και αν απλώς μειώσετε τις στροφές μπορεί να πέσετε σε άλλη συχνότητα! Ορισμένα πακέτα λογισμικού CAM έχουν μια επιλογή που μεταβάλλει συνεχώς την ταχύτητα (και την πρόωση, διατηρώντας πάντα σταθερό το φορτίο στο εργαλείο).

Στήσιμο μηχανής

Οι μηχανές CNC θα πρέπει να εδράζονται σε μασίφ δάπεδο από σκυρόδεμα, χωρίς ενώσεις, ρωγμές ή άλλες ασυνέχειες . Τα χαλαρά, μαλακά, ελαστικά ή σπασμένα δάπεδα μπορούν να χειροτερεύσουν τους κραδασμούς των μηχανών CNC. Βασικές απαιτήσεις για τον περιορισμό των κραδασμών είναι οι καλά εγκατεστημένες αγκυρώσεις ή τα σωστά ρυθμισμένα πόδια.

Αμέσως μετά, είναι η ακαμψία (και στιβαρότητα) της μηχανής CNC που παίζει σημαντικό ρόλο. Κατά κύριο λόγο, αυτό προκαθορίζεται από τον σχεδιασμό της αλλά πάντως καμία μηχανή CNC δεν μπορεί να είναι 100% άκαμπτη. Συνεπώς, αν με τις ρυθμίσεις σας υπερβείτε κάποια συγκεκριμένα όρια, η μηχανή ενδέχεται να μην έχει κατασκευαστεί με τρόπο που να αποσβένει τους τυχόν προκύπτοντες κραδασμούς.

Η ανεπαρκής συντήρηση ή επισκευές μπορούν επίσης να προκαλέσουν κραδασμούς και τη μη επίτευξη της ακρίβειας βάσει των προδιαγραφών της μηχανής. Συνεπώς, αν οι κραδασμοί είναι ένα νέο θέμα που προέκυψε, ίσως να είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ακολουθούν εν συντομία μερικές συμβουλές αποφυγής των κραδασμών στις μηχανές CNC:

  • Διασφαλίστε ότι κάθε μέρος της μηχανουργικής διάταξης CNC είναι όσο πιο άκαμπτο γίνεται
  • Αλλάξτε πολύ λίγο τις ταχύτητες πρόωσης και στροφών για να βρείτε σταθερά σημεία λειτουργίας
  • Αντιμετωπίστε τις δονήσεις επιλέγοντας ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία, εργαλειοδέτες και στρατηγικές μηχανουργικής κατεργασίας

Γραφτείτε στη λίστα αποδεκτών του newsletter μας
και κερδίστε 15% στην επόμενη online αγορά σας!

Please enable the javascript to submit this form