Δωρεάν μεταφορικά από 100€.

Καλάθι Αγορών

0 Προϊόντα  - 0.00€
Πως η συντήρηση του υγρού επηρεάζεται απο τον τύπο του

Η κατανόηση των αναγκών συντήρησης σε σχέση με τον τύπο ενός υγρού κοπής, διευκολύνει την εκάστοτε επιχείρηση στην επιλογή και ορθή εφαρμογή ενός προγράμματος συντήρησης ανάλογα με τα υγρά που χρησιμοποιεί.

Οι ανάγκες συντήρησης των υγρών κοπής δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο τους, την ποιότητα και ποσότητα των πρόσθετων συστατικών αλλά και το εργασιακό περιβάλλον τους (δηλαδή το βαθμό πιθανής μόλυνσης από εξωτερικούς παράγοντες).

Τα συμπυκνώματα των υγρών κοπής περιέχουν διάφορα πρόσθετα συστατικά, όπως ενδεικτικά γαλακτωματοποιητές, αντι-μικροβιακά βιοκτόνα, αντι-οξειδωτικά, αντι-αφριστικά, EP-Additives (Extreme pressure additives), σταθεροποιητές κλπ. ή και κάποια ποσότητα νερού. Η ποιότητα και ποσότητα των πρόσθετων συστατικών ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του υγρού κοπής και τον παρασκευαστή τους.

Πως η συντήρηση του υγρού επηρεάζεται απο τον τύπο του

Περιεκτικότητα νερού

Ο σημαντικότερος παράγοντας καθορισμού του απαιτούμενο βαθμού συντήρησης είναι αν το υγρό κοπής αναμειγνύεται με νερό (υδατοδιαλυτό) ή όχι (αμιγές υγρό), αφού η ανάμειξη ενός υγρού κοπής με νερό δημιουργεί άμεσα ένα διακριτό επίπεδο πιθανών προβλημάτων.

Το σκοτάδι της δεξαμενής σε συνδυασμό με την υγρασία που δημιουργείται στην δεξαμενή του ψυκτικού υγρού, αποτελούν ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής βακτηριδίων, μυκήτων και μούχλας, ενώ παράλληλα, το ίδιο το υγρό μπορεί να παρέχει μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών για να ευδοκιμήσουν τα μικρόβια.

Το πρόβλημα αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν εισχωρούν ξένες ουσίες στο υγρό. Τέτοιες ξένες ουσίες μπορεί να είναι, ενδεικτικά, τα υδραυλικά λάδια που εισχωρούν αναπόφευκτα από το ίδιο το μηχάνημα στο υγρό κοπής ή διάφορα μη συμβατά καθαριστικά που – όπως παρατηρούμε καθημερινά – λανθασμένα τοποθετούνται από πολλές επιχειρήσεις στα μηχανήματα.

Οι ουσίες αυτές μπορούν να αποτελέσουν τροφή για μικροοργανισμούς ή να επηρεάσουν το επίπεδο του pH του υγρού προκαλώντας χημική αστάθεια. Η χημική αστάθεια ενισχύει τον πολλαπλασιασμό διαφόρων παθογόνων μικροβίων και μπορεί να οδηγήσει εν τέλει, ενδεικτικά, σε οξειδώσεις των μετάλλων και σε κίνδυνο υγείας των χειριστών.

Ποια υγρά αναμειγνύονται με νερό

Υπάρχουν τέσσερις (4) βασικές κατηγορίες των υγρών κοπής:

  • Αμιγές έλαια
  • Υδατοδιαλυτά έλαια – γαλακτώματα με περιεκτικότητα ελαίων ˃40%
  • Υδατοδιαλυτά ημι-συνθετικά υγρά κοπής – μικρο-γαλακτώματα με περιεκτικότητα ελαίων <40% και μέγεθος σταγονιδίων μικρότερο του ενός μικρού
  • Υδατοδιαλυτά συνθετικά υγρά κοπής – μηδενική περιεκτικότητα σε έλαια

milpro gearcutting

High Pressure Fluid

Τα αμιγές έλαια είναι γνωστά και ως λάδια κοπής και αποτελούνται εξ ολοκλήρου από ορυκτά έλαια (ναφθενικά έλαια) ή από βιολογικά έλαια (φυτικά έλαια ή εστέρες). Είναι εύκολα στη χρήση και χρησιμοποιούνται ατόφια χωρίς να αναμειγνύονται με νερό. Συνεπώς, δεν παρουσιάζουν προβλήματα που σχετίζονται με μικροοργανισμούς ή με τη βιολογική ή χημική σταθερότητά τους και έχουν χαμηλότερες ανάγκες συντήρησης.

Η συντήρηση των αμιγών ελαίων περιορίζεται στο φιλτράρισμά τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με σκοπό την αφαίρεση των λεπτών ρινισμάτων ώστε να εξασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα της κατεργαζόμενης επιφάνειας και η υψηλή απόδοση της κοπής.

Τα υδατοδιαλυτά υγρά κοπής – έλαια, ημισυνθετικά και συνθετικά υγρά κοπής – από την άλλη πλευρά όπως το λέει και το όνομα τους, αναμιγνύονται με νερό (σε αντίθεση με τα αμιγές έλαια).

Η ανάμιξη των υδατοδιαλυτών υγρών κοπής με νερό, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους. Για το λόγο αυτό, τα υδατοδιαλυτά υγρά κοπής έχουν μεγαλύτερες ανάγκες συντήρησης και μόνο όταν συντηρούνται επαρκώς θα οδηγήσουν – μακροπρόθεσμα – σε υψηλές επιδόσεις κοπής, βιοσταθερότητα και μακροζωία.

Επιλογή υγρού βάσει της εφαρμογής και όχι των αναγκών συντήρησης

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η επιλογή του τύπου υγρού θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στις συνθήκες εφαρμογής και όχι στις ανάγκες συντήρησής του.

Για παράδειγμα, τα υδατοδιαλυτά υγρά κοπής είναι κατάλληλα για μηχανουργικές κατεργασίες και εφαρμογές, όπου μεγάλες ποσότητες μετάλλου απομακρύνονται σε μεγάλες ταχύτητες, όπως συμβαίνει στο φρεζάρισμα ή την τόρνευση. Τέτοιες κατεργασίες αποδίδουν καλύτερα με ένα υδατοδιαλυτό υγρό λόγω της συνδυασμένης συνεργιστικής επίδρασης τον ψυκτικών και λιπαντικών ιδιοτήτων του νερού και τον ελαίων.

Αντιθέτως, σε μηχανήματα με μεγάλους χρόνους παραγωγής και σχετικά χαμηλές ταχύτητες, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες εξαρτημάτων και γρεζιού, κρίσιμοι παράγοντες είναι η μέγιστη διάρκεια ζωής των εργαλείων και η ελαχιστοποίηση των νεκρών διαστημάτων στην παραγωγή. Οι παράγοντες αυτές διασφαλίζονται με την χρήση ενός αμιγές ελαίου λόγω του υψηλού επιπέδου λιπαντικής ικανότητας που παρέχουν τα αμιγές έλαια. Ένα παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής είναι η τόρνευση σε Swiss-type μηχανήματα.

Συμπερασματικά, η πολύ καλή γνώση των διαφόρων τύπων βιομηχανικών υγρών και ειδικότερα των αναγκών συντήρησης που δημιουργούνται, σε συνδυασμό με τις συνθήκες εφαρμογής για τις οποίες προορίζεται ένα υγρό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ορθή επιλογή των υγρών όσο και για την επαρκή και ολοκληρωμένη συντήρησή τους.

Συνεπώς, η επιλογή και η συντήρηση των βιομηχανικών υγρών, είναι αποφάσεις οι οποίες μπορούν και θα πρέπει να λαμβάνονται τεκμηριωμένα βάσει της ανάλυσης των προαναφερόμενων παραγόντων, ώστε σε κάθε περίπτωση, να μεγιστοποιούνται τα οφέλη και να εξαλείφονται οι κίνδυνοι.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γραφτείτε στη λίστα αποδεκτών του newsletter μας
και κερδίστε 15% στην επόμενη online αγορά σας!

Please enable the javascript to submit this form