Δωρεάν μεταφορικά από 150€.
210 6640411
Καθημερινά: 9:00-17:00

Καλάθι Αγορών

0 Προϊόντα  - 0.00€
Κολαούζα εκτόνωσης: Ποια είναι τα προτερήματά τους έναντι των κολαούζων κοπής

Αν οι μηχανουργικές σας κατεργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη σπειρωμάτων (ή σπειρωτόμηση), τότε σίγουρα χρησιμοποιείτε κολαούζα.

Υπάρχουν δύο (2) βασικές κατηγορίες κολαούζων για τη διάνοιξη σπειρωμάτων: τα κλασσικά κολαούζα ή κολαούζα κοπής (cutting taps) και τα κολαούζα εκτόνωσης (form taps).

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι τα κολαούζα κοπής αφαιρούν το υλικό για να δημιουργήσουν το σπείρωμα, ενώ τα κολαούζα εκτόνωσης το συμπιέζουν.

Στα δύο βίντεο που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε την εσωτερική λειτουργία των κολαούζων κοπής και εκτόνωσης αντίστοιχα.

 

Λειτουργία κολαούζου κοπής

 

Λειτουργία κολαούζου εκτόνωσης

 

Λειτουργία κολαούζου εκτόνωσης

 

Τα κολαούζα εκτόνωσης υπερτερούν έναντι των κολαούζων κοπής, κυρίως διότι η συμπίεση του υλικού (αντί της κοπής) δεν δημιουργεί γρέζι και αυτό συνεπάγεται μια σειρά παράλληλων πλεονεκτημάτων και ωφελειών.

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των κολαούζων εκτόνωσης έναντι των κλασσικών κολαούζων κοπής.

 

Συγκριτικά πλεονεκτήματα των κολαούζων εκτόνωσης (form taps)

 

1. Δε δημιουργούν γρέζι

Τα κολαούζα κοπής δημιουργούν γρέζι, ως αποτέλεσμα της αφαίρεσης του υλικού για να δημιουργηθεί το σπείρωμα.

Αντιθέτως, τα κολαούζα εκτόνωσης εκτοπίζουν (ή συμπιέζουν) το υλικό για να δημιουργήσουν το σπείρωμα. Αποτέλεσμα είναι ότι η ροή του υλικού συνεχίζεται.

Η μη δημιουργία γρεζιού διασφαλίζει την ποιότητα της κατεργασίας. Το γρέζι πολλές φορές τυλίγεται στο εργαλείο και αυτό δημιουργεί προβλήματα στο ποιοτικό αποτέλεσμα της κατεργασίας.

Επιπλέον, με τα κολαούζα εκτόνωσης – λόγω της μη συσσώρευσης γρεζιού – η κοπή μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος. Στα κολαούζα κοπής, το γρέζι συσσωρεύεται στον πάτο και αυτό εμποδίζει την κοπή να προχωρήσει βαθύτερα.

 

2. Αυξάνεται η αντοχή του σπειρώματος

Όπως είπαμε, στα κολαούζα κοπής, το υλικό συμπιέζεται στην κορυφογραμμή και στη ρίζα του σπειρώματος. Αποτέλεσμα αυτής της συμπίεσης είναι η αυξημένη σκλήρυνση και κατά συνέπεια, η αυξημένη αντοχή του σπειρώματος.

Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε πώς συνεχίζεται η ροή του υλικού με τη συμπίεση του κολαούζου εκτόνωσης. 

Συμπίεση υλικού με κολαούζο εκτόνωσης

 

3. Μεγαλύτερες ταχύτητες

Η ταχύτητα των κολαούζων εκτόνωσης είναι μεγαλύτερη κατά 1,5 – 2 φορές από την ταχύτητα των κολαούζων κοπής.

Έτσι, το μηχανουργείο μειώνει τους χρόνους και τα κόστη των κατεργασιών του.

 

4. Ιδανικά για τυφλές τρύπες (blind holes)

Αναφορικά με τις τυφλές τρύπες (δηλαδή τις μη διαμπερείς), το κολαούζο εκτόνωσης μπορεί να δημιουργήσει σπείρωμα μέχρι τον πάτο της τρύπας. Αντιθέτως, τα κλασικά κολαούζα κοπής δεν μπορούν να φτάσουν στο ίδιο βάθος.

Για το λόγο αυτό, τα κολαούζα εκτόνωσης είναι η ιδανική επιλογή για κατεργασίες που απαιτούν άνοιγμα τυφλών τρυπών.

 

5. Μεγαλύτερη διάρκεια του εργαλείου

Λόγω του ότι δεν δημιουργείται γρέζι, στις κατεργασίες που γίνονται με κολαούζο εκτόνωσης, δεν υπάρχει τριβή μεταξύ εργαλείου και γρεζιού.

Συνέπεια αυτού είναι να μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η φθορά των κοπτικών ακμών και άρα, να αυξάνεται η διάρκεια ζωής των εργαλείων.

Υπάρχει θεαματική διαφορά μεταξύ της διάρκειας ζωής ενός κολαούζου εκτόνωσης, σε σύγκριση με τη διάρκεια ζωής ενός κλασσικού κολαούζου κοπής. Τα κολαούζα εκτόνωσης διαρκούν έως και 17 φορές (!) περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι ένα κολαούζο εκτόνωσης μπορεί να αντικαταστήσει έως και 17 κολαούζα κοπής!

Δείτε στο video που ακολουθεί τη σύγκριση μεταξύ των κολαούζων εκτόνωσης και κολαούζων κοπής.

 

 

Τέλος, υπάρχει και ένα μειονέκτημα του κολαούζου εκτόνωσης σε σχέση με το κολαούζο κοπής. Τα κολαούζα κοπής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα υλικά, ενώ τα κολαούζα εκτόνωσης δεν ενδείκνυνται για όλα τα υλικά, παρά μόνο για αλουμίνιο, μη σιδηρούχα μέταλλα και μαλακούς χάλυβες μέχρι 40HRC.

Γραφτείτε στη λίστα αποδεκτών του newsletter μας
και κερδίστε 15% στην επόμενη online αγορά σας!

Please enable the javascript to submit this form